Receptek

Őrségi mandulás rántott szelet (olaj mentes)

Hozzávalók:

1.)

     1,2 l víz

     50 dkg zabpehely

     20 dkg vöröshagyma

     1 ek vegamix

     1 ek só

2.)

     2 dl mandula – ledarálni

     9 közepes cikk fokhagyma ( 2 dkg )

     5 ek sörélesztőpehely ( 2 dkg )

      ½ ek himalája fűszersó ( Herbaházban kapható )

     1 tk majoranna

Ezeket összefőzzük.

Elkészítése:

  1. Tegyük fel forrni 1,2 l vizet, vágjuk kis kockára a vöröshagymát.
  2. Ezalatt ledaráljuk a mandulát,és összekeverjük a zúzott fokhagymával,a sörélesztőpehellyel,a himalája sóval, majorannával. A forrásban lévő vízbe beletesszük a zabpelyhet, a vöröshagymát, a sót, a vegamixet, és fűszeres mandulát  és puhára főzzük. Teljesen igya fel a vizet. Hülni hagyjuk.
  3. Golyókat formálunk belőle, amit ellapítunk (kb.7-8 mm-esre ) és prézliben megforgatunk . Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy teflonbevonatú tepsibe tesszük őket közel egymáshoz, és szép pirosra sütjük 180 C -on. Melegszendvics sütőben is elkészíthetjük.
  4. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki.
  5. Olaj mentesen készül. Sütés közben nem keletkeznek karcinogén anyagok,ezért rákbeteg diétába ez a feltét beilleszthető.

Csicseri pástétom 1.

 

Hozzávalók:

1 csésze csicseriborsó

10 dkg sárgarépa (1 db)

1 babérlevél

2 cm gabonakolbász

10 dkg vöröshagyma

2 cikk fokhagyma

 

Elkészítése:

  1. A borsót éjszakára áztassuk be, majd öntsük le a vizet róla, és főzzük meg. Amikor már majdnem puha, zöldségeljük be és főzzük puhára. 1 csésze borsóból 2,5 csésze áztatott lesz. Sót ne tegyünk a főzőlébe, így hamarabb megfő.
  2. 1 csésze főtt csicseri

Kb. 1/3 csésze főzőlé

½ tk pirospaprika

¾ tk só

1 tk „Athene” olaj

A felsoroltakat mixeljük el! Szükség esetén kevés lét adjunk hozzá!

 

 

Kolbászkrém

 

Hozzávalók:

2 dl dió (ledarálva)

0,5 dl szotyi (ledarálva)

3 tk pirospaprika

1 tk vegamix

1,5 tk őrölt kömény

1 tk tengeri só

2 ek hidegen sajtolt olivaolaj, „Athena” (ez görög termék, lágy, selymes ízű, a Sparban kapható)

6 cikk fokhagyma

2 db főtt burgonya

 

Elkészítése:

  1. A zúzott fokhagymát keverjük össze a sóval és nyomjuk pépesre egy kanál segítségével.
  2. Keverjük össze a fokhagymát, az olajat, a pirospaprikát és a köményt.
  3. A langyosra hűlt főtt burgonyát pucoljuk meg és villával törjük össze, keverjük hozzá az olajat.
  4. Végezetül a darált magokat is beledolgozzuk. Hűtőben 3-4 napig eláll. A dió omega 3 zsírsavtartalma a rossz koleszterint eltávolítja az érfalakról. Tápláló és finom.

 

 

Füstöltsajtkrém

 

Hozzávalók:

15 cm gabonakolbász

1/3 csésze kesudió

1 + 1/8 csésze víz

300 g füstölt tofu (= 1 db)

1,5 tk só

2 ek olaj

3 tk pirospaprika

1,5 tk egész kömény

4 cikk fokhagyma

 

Elkészítése:

  1. A kesut, a gabonakolbászt, a tofu negyed részét turmixoljuk krémesre fél csésze vízzel, majd tegyük bele a köménymagot és turmixoljuk tovább.
  2. A maradék tofut morzsoljuk bele a turmixba, és tegyük bele a fűszereket, a vizet és mixeljük el.
  3. Legvégén zúzzuk össze a fokhagymát és keverjük bele a sajtkrémbe.

 

 

Pecsenye

 

Hozzávalók:

1 dl napraforgó olaj

1 dl extra szűz olívaolaj, „Athena” (ez görög termék, lágy, selymes ízű, a Sparban kapható)

4 ek sörélesztőpehely

4 cikk fokhagyma

Fél tk só

 

Elkészítése:

  1. Zúzzuk össze a fokhagymát és a sóval nyomjuk pépesre egy kanál segítségével
  2. Minden hozzávalót keverjünk össze.
  3. Ezt a pecsenyét fogyaszthatjuk pirítós kenyérrel, vagy tehetjük főtt burgonyára, főtt rizsre vagy párolt zöldségre. Jó étvágyat! Az olívaolaj értisztító hatású.

 

 

Kesutejszín főzelékek habarásához

 

Hozzávalók:

1 csésze kesudió (pirítás nélküli)

fél csésze víz

csipet só

 

Elkészítése:

  1. Készítsünk tejszínt 1 csésze kesudió és a fél csésze víz elturmixolásával. Legyen nagyon sima.
  2. Úgy használjuk, mint a főzőtejszínt. Pörkölthöz, főzelékhez adhatjuk ízlés szerinti mennyiségben. Enyhén édeskés az íze.

 

 

Valdorf saláta

 

Hozzávalók:

1 ökölnyi zeller

1 csésze dió

1 citrom leve

1 tk só

2 ek méz

6 db Idared alma

 

Elkészítése:

  1. A megpucolt zellert reszeljük le sajtreszelőn. Az almát héjastul reszeljük le nagyobb lyukú reszelőn. A diót daráljuk meg.
  2. Minden hozzávalót keverjünk össze. Ízletes, finom salátát kapunk.

 

 

Mogyoróhús

 

Hozzávalók:

1 ½ csésze mogyoró

1/3 csésze zabpehelyliszt

fél csésze kukoricaliszt

1,5 tk vegamix

1 tk só

2 csésze víz

 

Elkészítése:

  1. A mogyorót turmixoljuk le 1 csésze vízzel.
  2. Az összes töbi hozzávalót tegyük a mixerbe és mixeljük tovább.
  3. Olajozott , lisztezett tepsibe öntsük és 150 °C-on fóliával lefedve 40 percig, majd fedetlenül 10-15 percig süssük pirosra.

 

 

Majorannás tepsisburgonya

 

Hozzávalók:

   2 kg burgonya

   3 tk só

   3 tk majoranna

   4 ek olaj

   20 dkg vöröshagyma

 

Elkészítése:

  1. A megpucolt burgonyát vágjuk karikára.
  2. A vöröshagymát megpucoljuk, félbevágjuk, és vékonyra szeleteljük.
  3. Az összes hozzávalót tepsiben fóliával letakarva puhára sütjük.

 

 

Salátaöntet

 

Hozzávalók:

1 ek olivaolaj

2 ek víz

3-4 cikk zúzott fokhagyma

fél citrom leve

½-1 tk só

 

Elkészítése:

  1. A zúzott fokhagymát keverjük össze az olajjal, majd az összes hozzávalóval.
  2. Tálalás előtt keverjük össze a zöldségekkel.
  3. Nagyon finom fejessaláta, paradicsom, vöröshagyma, uborka, sárgarépa keverékére öntve.

 

 

Tökjó saláta (2 főre)

Élőétel

 

fél cukkini =  60 dkg (legyalulva)

1 tk sót rátenni

1 ek vágott kapor

 

Öntet:

1/3 csésze (3 ek) kesudió

1 dl víz

2 ek gyalult tök

1 kicsi paradicsom

4 ek citromlé » fél citrom

2 csipet só

 

Az öntet hozzávalóit elturmixoljuk , és ráöntjük a sózott cukkinire. Finom, ha beleteszünk kb. 4 db kicsi kockára vágott édes lilahagymát.

 

 

Szilvaleves (2 főre)

Élőétel

 

Hozzávalók:

12 db kék szilva

2 db őszibarack

 

A gyümölcsléhez:

1 dl kesudió

1 csipet só

1 dl víz

1 ek méz

2 ek fahéjas cukor

2 késhegynyi őrölt szegfűszeg

2 ek mazsola

 

A gyümölcslé hozzávalóit mixeljük el 6 db szilvával. A másik 6 szilvát és őszibarackokat daraboljuk bele.

 

 

Mákoskalács

 

Hozzávalók:

35 dkg finomliszt

35 dkg teljesörlésű búzaliszt

2 ek zabliszt

2 dl hidegen sajtolt napraforgó étolaj

4 dl víz

8 dkg barnacukor »  4 ek

fél tk só

2,5 dkg élesztő

6 dkg mandula (héjatlan)

1 cm vaníliarúd

 

Töltelék:

50 dkg mák

25 dkg barnacukor

10 dkg mazsola

3 citrom reszelt héja

1 dl víz

 

Elkészítése:

  1. Tejkészítés: 6 kdg mandulát 1 cm vaníliarúddal, 1 dl vízzel elturmixolunk. Utána még 1 dl vizet töltünk hozzá és tovább mixeljük.
  2. 7 dl-es befőttesüvegbe 2 dl langyos vizet öntünk. Belekeverünk 1 ek barnacukrot, 2 ek lisztet, 2,5 dkg élesztőt és felpuhítjuk. Gyorsan felfut.
  3. Egy mély tálban keverjük össze a 3 féle lisztet és morzsoljuk az olajjal.
  4. Tegyük hozzá a liszthez, a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a sót, a tejet és dagasszuk be a tésztát. Lágy lesz. Takarjuk be és pihentessük meleg helyen, míg duplájára dagad (40-50 perc). Újra dagasztjuk és 3 egyenlő részre osztjuk. Most már rugalmasabb a tészta.
  5. Töltelék készítés: az 1 dl vizet forraljuk fel, és tegyük bele a 25 dkg cukrot és addig keverjük, míg elolvad. Vegyük el a tűzről és keverjük hozzá a mákot, és 3 citrom reszelt héját, és a mazsolát.
  6. A tészta harmadrészét nyújtsuk téglalap alakúra, simítsuk rá a mák 1/3-ad részét és csavarjuk fel egyenletesen. 3 rudat készítsünk, amit sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk.
  7. Kelesszük meg a kalácsot, és süssük 10 percig 220 °C-on, utána 180 °C-on míg pirosra sül. Tűvel szúrjuk meg. Ha nem ragad rá, akkor jó.

 

 

Kesutejszín müzlihez

 

Hozzávalók:

1 csésze kesudió (pirítás nélküli)

1 csésze víz

2 ek méz

2 cm vanília rúd

csipet só

 

Elkészítése: A fenti hozzávalókat elturmixoljuk.

 

 

Palacsinta

 

2 pohár zabliszt

1 pohár tönkölybúza liszt

1 pohár finomliszt

1 pohár kesudió

6 pohár víz

2 szem áztatott datolya

2 cm vaníliarúd

¼ tk. só

2 tk. őrölt lenmag

 

  1. A zabpelyhet és a kétfajta búzalisztet és az őrölt lenmagot összekeverjük
  2. Az 2 dl kesudiót 1 dl vízzel, 2 tk lenmaggal, sóval, vaníliával elturmixoljuk, és hozzáadunk még 1 dl vizet
  3. A kesutejszínt ráöntjük a lisztre, és a vizet folyamatosan adagoljuk hozzá (1 litert)
  4. Viszonylag sűrű tésztát kapunk, amit azonnal süthetünk. Hígítani nem szabad, mert elszakad a tészta fordításkor. Olaj nélkül süthető. A Tefal palacsintasütőt ajánlom.
  5. A kesudió és a lenmag olajtartalma biztosítja, hogy olaj nélkül süthető.

 

 

Datolyás diókrém

 

1 pohár datolya

1 pohár dió

2 cm vaníliarúd

¼ tk só

1 pohár víz

 

  1. A datolyát megmossuk, és 1 dl vízbe beáztatjuk 2-3 órára.
  2. Az áztatott datolyát a vízzel együtt beletesszük a turmixgép kelyhébe, hozzáöntjük a diót, a vanília rudat, a sót, és egy pohár vizet. Az egészet turmixoljuk el.
  3. Ezzel a krémmel tölthetjük a palacsintát, vagy pirítós kenyérrel, kásákkal, gofrival is fogyaszthatjuk.

 

 

Kesusajtkrém (élő étel)

 

2 dl kesudió

1 szelet piros húsú paprika (pl. kaliforniai)

2 ek sörélesztő pehely

2 cikk fokhagyma

¾ tk só

¾ dl víz

2 ek lenolaj

 

  1. A kesudiót felhasználás előtt 1-2 órára áztassuk be. Ezáltal könnyebben turmixolható, és krémesebb állagú lesz. Áztatás hatására megindul a csíráztatás folyamata, és könnyebben emészthető.
  2. Öblítsük le a kesudiótt, tegyük a turmixba, az összes hozzávalóval együtt. Turmixoljuk simára. Szükség esetén egy pici vizet adhatunk még hozzá, de vigyázzunk, nehogy túl híg legyen.
  3. A víz mennyisége függ attól, hogy mennyi ideig áztattuk. Minél hosszabb ideig ázott, annál kevesebb vízzel kell kipótolni. Hűtőben egy-két napig eláll.

 

 

Tofukőrözött

 

30 dkg natúr tofu

6 csapott ek kesudió

1,6 dl víz

1,5 tk só

1,5 tk egész kömény

3 tk pirospaprika

5 dkg vöröshagyma

1 ek citromlé

1 ek lenolaj (hidegen sajtolt)

 

  1. A kesudiót, az olajat, a tofu felét 1,6 dl vízzel turmixoljuk krémes állagúra. (Fontos, hogy több vizet ne tegyünk bele, mert akkor híg lesz a körözöttünk).
  2. Ebből a krémes állagú tejfölbe tegyük bele a sót, a pirospaprikát és az egész köménymagot, és a citromlevet, és turmixoljuk tovább.
  3. A tofu másik felét villával törjük össze jó apróra, egy lapos tányéron.
  4. A tejfölt öntsük egy mély tálba, keverjük bele az összetört tofut, az apró kockára vágott vöröshagymát.
  5. Pirítós kenyérrel és zöldségekkel tálaljuk.

 

 

Kesusajtkrém (élő étel)

 

1 pohár kesudió

1 szelet piros színű paprika (pl. kaliforniai)

2 ek sörélesztő

¾ tk só

3 cikk fokhagyma

1 pohár víz

1 tk guármag liszt

 

  1. A kesudiót felhasználás előtt 1-2 órára beáztatjuk. Ezáltal könnyebben turmixolható, és krémesebb állagú lesz. Áztatás hatására megindul a csíráztatás folyamata, és könnyebben emészthető.
  2. Öblítsük le a kesut, tegyük a turmixba, az összes hozzávalóval együtt. Öntsünk rá fél pohár vizet, és turmixoljuk krémesre. A maradék vizet folyamatosan adagoljuk hozzá.
  3. A turmixgépben forgassuk a krémet, és így szórjuk bele az 1 tk guármag lisztet. Pillanatokon belül besűríti.
  4. A hűtőben 1-2 napig eláll.

 

 

Krémes tökmag pástétom

 

1 pohár tökmag

2 pohár mirelitte kukorica (kiolvasztva)

1 pohár víz

1 tk só

2 db ceruza vastagságú újhagyma

 

  1. A tökmagot, a kukoricát a vízzel és a sóval krémesre turmixoljuk, és kiborítjuk egy mély tálba.
  2. Az újhagymát fél cm-es karikákra vágjuk, és belekeverjük a pástétomba. Pirítós kenyérrel, zöldségekkel tálaljuk.

 

 

Avokádós jégsaláta

 

45 dkg jégsaláta

10 dkg uborka

10 dkg lilahagyma (1 db közepes nagyságú)

20 dkg paradicsom (2 db közepes nagyságú)

1 db avokádó

 

öntet:     3 cikk fokhagyma összezúzva

2 ek sörélesztő pehely

2 ek lenmagolaj

1/3 tk só

 

  1. A fenti négy hozzávalót keverjük össze, adjunk hozzá 3 ek citromlét, és 2 ek vizet.
  2. A salátát ceruza vastagságúra szeleteljük, a hagymát kockára vágjuk, az uborkát gyufaszál vastagságúra, a paradicsomot kicsi darabokra, és az avokádót kicsi darabokra vágjuk.
  1. Keverjük össze a zöldségeket, és tálalás előtt 5 perccel tegyük rá az öntetet.

 

 

Milánói makaróni

 

3 db vöröshagyma (30 dkg)

1 üveg paradicsompüré (360 g, La Pasta – Auchanban kapható)

1 ek lenolaj

2 ek sörélesztő pehely

2 tk Himalája fűszersó

1 tk pirospaprika

5 dkg füstölt tofu

5 dkg mandula

1 tk barnacukor

1 tk citromlé (ha szükséges)

1 dl víz

fél tk só

fél tk bazsalikom

40 dkg spagetti

2 csipet fokhagyma granulátum

5 g szárított Shitake gomba

 

  1. A kis kockára vágott vöröshagymát kevés vízen megpároljuk, az apró darabokra vágott gombával.
  2. Beletesszük a paradicsompürét.
  3. A lenolajat összekeverjük a sörélesztő pehellyel és a pirospaprikával, beletesszük a mártásba.
  4. A füstölt tofut lereszeljük kis lyukú sajtreszelőn, a mandulát kávédarálón ledaráljuk és ezeket is beletesszük a mártásba.
  5. Beletesszük a sót, a fűszersót, a bazsalikomot, a barnacukrot, és szükség esetén kevés citromlevet.
  6. Kifőtt spagettivel tálaljuk.

 

 

Rakott burgonya

 

1,5 kg burgonya

fél szál szegedi gabonakolbász, vagy másfajta gabonakolbász

 

öntet:     6 dkg kesudió

                2,4 dl víz

                1 db tojás nagyságú főtt burgonya

                1 cikk fokhagyma

                1 csipet őrölt kömény

                1 csipet majoranna

                1 tk só

                indiai feketesó, ízlés szerint (tojás ízű)

 

  1. A kesudiót annyi vízzel, hogy éppen hogy ellepi, elturmixoljuk. Beletesszük a tojás nagyságú főtt krumplit, a maradék vizet, és az összes fűszert az indiai só kivételével, és tovább turmixoljuk. Ezzel a tejföllel fogjuk meglocsolni a krumplit.
  2. A krumplit hajában nem főzzük teljesen puhára, só nélkül, és megpucoljuk.
  3. Egy magas falú tepsi alját vékonyan bekenjük lenolajjal, és rákarikázunk egy sor krumplit, és picikét megsózzuk.
  4. Rámorzsoljuk a kolbász felét, és ráöntjük a tejföl harmadrészét.
  5. Újabb réteg krumpli, kolbász, és tejföl következik.
  6. A tetejére krumplit teszünk, és meglocsoljuk tejföllel.
  7. Óvatosan sózzunk, hogy a megsült krumplira rátehessük a tojás ízű sót, és nehogy túl sós legyen.
  8. Csalamádéval tálalhatjuk.

 

 

Csalamádé

 

0,5 kg savanyú káposzta

1 kaliforniai paprika

1 tojás nagyságú vöröshagyma

20 cm hosszúságú kígyóuborka

 

  1. A káposztát vágjuk 5 cm-esre.
  2. Az uborkát vágjuk vékony szeletekre, a hagymát és a paprikát vékony csíkokra, és keverjük hozzá a káposztához. Hagyjuk állni 1-2 óra hosszáig, hogy az ízek összeérjenek. Ez a friss csalamádé jól illik a rakott krumplihoz.

 

 

Salátaöntet

 

4 db édes paradicsom

2 cikk fokhagyma

pici só

citrom ízlés szerint

 

A fenti hozzávalókat összeturmixoljuk, és bármilyen vegyes salátára önthetjük.

 

 

Zöldbab főzelék

 

1 kg zöldbab

1 db vöröshagyma (10 dkg)

1 ek Vito Reform ételízesítő (glutamát-mentes, Tesco-ban kapható)

4 ek kukorica keményítő

1 babérlevél

2 cikk fokhagyma

1 ek vágott petrezselyemzöld

1/3 tk nádcukor

1 ek citromlé

 

tejföl:     1 cikk fokhagyma

                4 ek kesudió

                2 ek mandula

                víz

 

  1. A hagymát kicsi kockára vágjuk, és az ételízesítővel, fokhagymával, babérlevéllel kevés vízen megpároljuk, kb 10 percig. A babérlevelet kivesszük, és botmixerrel pépesítjük.
  2. Beletesszük a zöldbabot, felengedjük vízzel, éppen hogy ellepje, és puhára főzzük kevés sóval.
  3. A kesudiót, a mandulát, az egy cikk fokhagymát kevés vízzel összeturmixoljuk, és belekeverjük a főzelékbe.
  4. A kukorica keményítőt kevés vízzel feloldjuk, és hozzáadjuk folytonos kavarás közben a főzelékhez.
  5. Legvégül beletesszük a vágott petrezselyem zöldet, a pici cukrot és a citromlevet. Fasírttal tálalhatjuk.

 

 

Őrségi rántott szelet

 

50 dkg zabpehely

1,2 l víz

15 dkg vöröshagyma

  2 dkg fokhagyma

12 dkg mandula

  1 ek só

½ tk. Himalaja fűszersó

1/2 ek egész kömény

  1 tk majoranna

  1 ek vegamix

  3 dkg sörélesztőpehely

zsemlemorzsa panírozáshoz

 

  1. A vizet fölforraljuk és beletesszük a kiskockára vágott vöröshagymát.
  2. A mandulát kávédarálón ledaráljuk, hozzákeverjük a söréletsztőpelyhet, a zúzott fokhagymát és a fűszereket.
  3. A forrásban lévő sós vízbe beleszórjuk a fűszeres mandulát és folytonos kavarás mellett a zabpelyhet és sűrű kását főzünk belőle, majd hagyjuk kihűlni.
  4. Gombóc nagyságú golyókat formálunk, meghempergetjük zsemlemorzsában és tenyerünkben ujjnyi vastagságúra lapítjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé szorosan elhelyezzük, és előmelegített sütőben 180-200 C fokon szép pirosra sütjük, és miután kivettük a sütőből, kevés Himalaja fűszersóval megszórhatjuk a tetejét és lenolaj.

 

 

Diófasírt

 

fél pohár napraforgó mag

fél pohár dió

2 ek sörélesztő pehely

2 ek pirospaprika

2 dkg fokhagyma (10 cikk)

1 tk majoranna

fél tk egész kömény

1 ek Vegamix

1 tk só

3 ek zabliszt

30 dkg nyers, reszelt burgonya

 

  1. Az olajos magot kávédarálón nagyon apróra daráljuk. Kiborítjuk egy mély tálba, és hozzáadjuk a sörélesztő pelyhet, pirospaprikát, és a zúzott fokhagymát. Jól összekeverjük.
  2. Beletesszük az összes fűszert, a reszelt burgonyát és a zablisztet. Miután összedolgoztuk, szilikonnal bélelt tepsibe, fagyis kanállal kicsi halmokat rakunk, köztük helyet hagyva.
  3. Miután kiadagoltuk, ellapítjuk őket, és 180 C-os sütőben, 40-50 perc alatt pirosra sütjük. Figyeljünk arra, hogy ne égjen meg.

 

 

Reszelt tofu

 

30 dkg natúr tofu

4 fej közepes vöröshagyma

4 ek tamari szójaszósz (Naturganic márkájú – Herbaházban kapható)

3 ek sörélesztő pehely

2 ek hidegen sajtolt lenmagolaj

1 tk só

 

  1. A tofut 5 x 5 x 60 mm-es csíkokra vágjuk. Rátesszük a szójaszószt, 2 ek vizet, fél tk sót, és fedő alatt addig pároljuk, amíg a folyadék eltűnik róla. Óvatosan szabad csak kavarni, mert törik.
  2. A hagymát vastag csíkokra vágjuk, és 2 ek víz hozzáadásával úgy pároljuk meg, hogy roppanós maradjon. A lábos egyik felére kaparjuk, az üres részre kimérjük a 2 ek olajat, és összekeverjük a sörélesztő pehellyel. Ezután összekeverjük a hagymát a sörélesztő pehellyel és a tofuval.
  3. Főtt burgonyával v. főtt rizzsel pároljuk.

 

 

Köleskása

 

2 pohár köles

6 pohár víz

½ pohár kókuszreszelék (apró szemű)

4 cm vanília rúd

½ pohár kesudió

½ tk só

3 ek méz vagy ¾ pohár datolya

 

  1. A kókuszból 1 pohár vízzel, 2 cm vaníliával és 1/4 tk sóval tejet turmixolunk.
  2. A megmosott kölesre öntjük a tejet, és 4 pohár vizet, és puhára főzzük. Óvatosan kavargassuk, nehogy leragadjon.
  3. Fél pohár kesudióból 1 pohár vízzel, 2 cm vaníliával és ¼ tk sóval tejet turmixolunk. A vízből először csak a felét adjuk hozzá, hogy krémes állagú legyen. Ráöntjük a kására, és megédesítjük. Ha datolyával édesítünk, akkor azt a kásába bele kell főzni.
  4. Friss gyümölccsel tálalhatjuk (pl. málna, banán, alma…)
  5. Lúgosító gabona féle!

 

 

Zabpehelykása

 

2 pohár zabpehely

4 pohár víz

¼ tk só

½ citrom reszelt héja

½ pohár kesudió

1 pohár víz

1 cm vanília

½ pohár mazsola

méz ízlés szerint

¼ tk só

 

  1. A zabpelyhet megfőzzük 4 pohár vízben, a só és a reszelt citromhéj hozzáadásával, folytonos kavarás mellett.
  2. A kesudióból a vanília, a só és fél pohár víz hozzáadásával tejszínt turmixolunk, a másik fél pohár vizet folyamatosan adagoljuk hozzá, és 2 ek mézzel édesítjük, és ráöntjük a kására.
  3. Miután megfőtt, beletesszük a mazsolát is.
  4. Friss gyümölccsel tálalhatjuk (pl. málna, banán, alma…)

 

 

Kukoricatorta

 

1 pohár kukorica dara

3 pohár víz

¼ tk só

½ citrom reszelt héja

5 dkg mazsola

5 dkg datolya

 

zselé alapanyagai:             

                10 dkg magozott meggy

                10 dkg málna

                5 dl 100%-os édes almalé

                2 ek kukorica keményítő

 

  1. 2 pohár vizet tegyünk fel forrni, és tegyük bele a sót, a reszelt citromhéjat és a megmosott datolyát.
  2. A kukorica darára öntsünk egy pohár vizet, és öntsük folytonos kavarás mellett a forrásban lévő vízbe. (A darára azért öntöttük a vizet, hogy ne legyen „gombócos” a kása). Ha szükséges, még egy pohár vízzel felengedhetjük.
  3. Főzzük addig, amíg megpuhulnak a daraszemek. Ekkor tegyük bele a megmosott mazsola.
  4. Egy magas falu, megvizezett tepsibe öntsük bele a még forró kását. Simítsuk el, és hagyjuk hűlni.
  5. A kihűlt kására egyenletesen tegyük rá a kimagozott meggyet és a málnaszemek felét.
  6. Zselé készítés: tegyük fel forrni az almalevet. Amikor felforrt, tegyük bele a málna másik felét. A 2 ek keményítőt oldjuk fel 2-3 ek vízben, és a forrásban lévő gyümölcsléhez adjuk folytonos kavarás közben.
  7. Amikor a zselénk egy picit hűlt, akkor a gyümölcs tetejére öntjük egyenletesen eloszlatva. Túl sokat várni nem szabad, mert akkor nem terül el a torta tetején.

 

 

Tökjó töksaláta

 

60 dkg zsenge tök vagy cukkini

5 dkg lilahagyma

1 tk só

1 ek vágott kapor

1 kicsi paradicsom

 

öntet:    

3 ek kesudió

2 ek gyalult tök

1 dl töklé

1 ek citromlé

2 csipet só

 

  1. A zsenge tököt vagy cukkinit megpucoljuk, és ha nem túl kemény a magja, akkor mindenestől legyaluljuk, megsózzuk és állni hagyjuk. Így levet enged, amiből 1 dl-t félreteszünk.
  2. A hagymát kicsi kockára vágjuk, a paradicsomot a sóval és a kaporral együtt hozzákeverjük a tökhöz.
  3. A kesudióból 2 ek gyalult tökkel (amit előzőleg kivettünk), a citromlével és 2 csipet sóval és az 1 dl töklé tejszínt turmixolunk, és ráöntjük a salátára.
  4. 1-2 órát hagyjuk állni (hogy az ízek jól összeérjenek), és előételként tálaljuk.

 

 

Salátaöntet

 

1-2 cikk fokhagyma

1 ek olívaolaj

pici só

pici citromlé

 

  1. Összekeverjük, és bármilyen salátára önthetjük.

Pl. lilahagyma, paradicsom és jégsaláta.

 

 

Csicserigulyás

 

1 kg burgonya

30 dkg csicseri borsó

20 dkg sárgarépa

5 dkg fehérrépa

5 dkg zeller

5 dkg karalábé

20 dkg vöröshagyma

3 cikk fokhagyma

¼ zöldpaprika

½ paradicsom

1 babérlevél

1 kicsi zellerág

1 ek só

½ tk őrölt kömény

1 tk majoranna

1,5 tk pirospaprika

1 ek lenolaj

 

  1. A csicseri borsót éjszakára áztassuk be bő vízben.
  2. Reggel mossuk meg, és tegyük fel főzni, só nélkül, hogy könnyebben megpuhuljon.
  3. A kicsi kockára vágott hagymát kevés vízben pároljuk meg, a paradicsommal és a paprikával.
  4. Tegyük bele a felkockázott krumplit, a karikára vágott zöldségeket, a karalábét és a zellert darabolás nélkül. Most tegyük bele a megfőzött borsót, sózzuk meg és főzzük puhára.
  5. Egy pohárban keverjük össze a pirospaprikát az olajjal, és tegyük a leves tetejére. Szórjuk bele az őrölt köményt és a majorannát, és ha szükséges, sózzuk még egy picit.

 

 

Párolt barna rizs

Bő vízben kifőzzük, mint a tésztát.

 

Rizsfasírt

3 pohár főtt rizs

10 dkg reszelt, füstölt tofu

2 cikk reszelt fokhagyma

Himalája fűszer só

 

Az egészet gyúrjuk össze. Fasírtokat formálunk belőle, tetejét megszórjuk szezámmaggal, és pirosra sütjük.

 

 

„Csoki”

 

25 dkg megmosott datolya

2,5 dl vízben beáztatva

10 dkg mandula

2,5 dkg kesudió

5 cm vanília rúd

¼ tk só

2+2 dl víz

5 ek karobpor

1 ek gabonakávépor

 

  1. A datolyát éjszakára beáztatjuk vízbe.
  2. A mandulát a kesudióval, a vaníliával, a sóval és 2 dl vízzel simára turmixoljuk. A másik 2 dl vizet kis mennyiségekben adjuk hozzá, azért hogy a krém sima legyen. Végül hozzátesszük a datolyát az áztatóvízzel együtt. És együtt is összeturmixoljuk.
  3. Hozzáadunk 5 ek karobot és 1 ek instant gabonakávé port.
  4. Fogyaszthatjuk kásákkal vagy palacsintába tölthetjük.

 

 

Mazsolás diókrém

 

10 dkg mazsola

30 dkg áztatott dió

1 csipet só

víz

 

  1. A diót 2-3 órára vízbe beáztatjuk, hogy az emésztést gátló enzimek kiázzanak belőle. Az áztató vizet leöntjük.
  2. A mazsolát, a diót, pici sót annyi vízzel turmixoljuk el, hogy sűrű krémet kapjunk.
  3. Fogyasztható kásákkal vagy palacsintával, vagy pirítós kenyérrel.

 

 

Krémes habos kesutejszín

 

1 pohár kesudió

4 pohár víz

fél tk só

2 cm vaníliarúd

40 db áztatott datolya, annyi vízbe áztatva, hogy éppen ellepje

 

  1. A kesudiót 1-2 órára vízbe áztatjuk, majd a vizet leöntjük róla és beletesszük a turmixba.
  2. A sót, a vaníliát beletesszük szintén a kehelybe és fél pohár vízzel krémesre turmixoljuk, majd a másik fél pohár vizet fokozatosan adjuk hozzá.
  3. Beletesszük a datolyát a vízzel együtt és 1 pohár vízzel simára turmixoljuk, majd hozzáadunk még 2 pohár vizet.
  4. Fogyaszthatjuk pirítós kenyérrel.

 

 

Kókusztej

 

10 dkg kókuszreszelék apró szemű

1 l víz

2 csipet só

 

  1. A kókuszreszelékre annyi vizet öntsünk, hogy éppen ellepje.
  2. Kezdjük el turmixolni és adjunk hozzá annyi vizet, hogy a turmixgép képes legyen forgatni a masszát.
  3. Ezután felöntjük a maradék vízzel.

 

 

Köles süti

 

1,5 pohár köles

1,5 pohár mák

15 dkg mazsola

10 dkg datolya

2 l mandulás kesutej

1 citrom reszelt héja

 

Mandulás kesutej:

1/2 pohár mandula

½ pohár kesudió

3 cm vaníliarúd

¼ teáskanál só

1,6 l víz

1 citrom reszelt héja

 

  1. A sütőt kapcsoljuk be 180 fokra.
  2. A mandulát a kesudióval, vaníliával, sóval fél pohár vízzel krémesre turmixoljuk. Hozzáadunk még fél pohár vizet és tovább mixeljük. Hozzáadunk még 6 pohár vizet.
  3. A tejbe beletesszük a 1,5 pohár darált mákot, a reszelt citromhéjat.
  4. A kölest megmossuk és egy nagyon magas falú tepsibe (6-8 cm) beleszórjuk egyenletesen és ráöntjük a mákos tejet.
  5. A megmosott mazsolát egyenletesen szórjuk bele a tepsibe.
  6. A datolyát ugyanígy.
  7. Óvatosan toljuk be a tepsit a sütőbe, nehogy kifolyjon.
  8. Süssük addig, amíg az összes tejet felitta. Mikor kihűlt szeletelhetjük és tálalhatjuk.

 

 

Sárgaborsó főzelék

 

50 dkg sárgaborsó

1/2  ek só

2 cikk fokhagyma

20 dkg vöröshagyma (2 fej)

 

  1. A borsót egy éjszakára beáztatjuk, és tartsuk hűtőben. Az áztatólét reggel leöntjük, megmossuk és feltesszük főni annyi vízzel, hogy jól ellepje.
  2. Só nélkül puhára főzzük, mert így hamarabb megpuhul.
  3. Amikor a borsó már puhára főtt, akkor sózzuk meg.
  4. A kis kockára vágott vöröshagymát a fokhagymával vízben kicsit megpároljuk és botturmixszal simára turmixoljuk és hozzáadjuk a főzelékhez.
  5. Zöldhagyma szárával és pirítóssal tálaljuk, de fasírttal is nagyon finom.

 

 

Paradicsom-paprika saláta

 

50 dkg paradicsom (5 db)

15 dkg paprika

5 dkg lilahagyma (1 kis fej)

fél pohár zöld olívabogyó

 

öntet:

fél citrom leve

¼ tk bazsalikom

¼ tk só

 

  1. Az öntet hozzávalóit összekeverjük.
  2. A paradicsomot, paprikát kockákra vágjuk, a hagymát kis kockákra.
  3. Összekeverjük az öntettel és olívabogyóval díszítve tálaljuk.

 

 

Káposzta saláta

 

40 dkg apróra reszelt káposzta

10 dkg reszelt sárgarépa

5 dkg lilahagyma

 

 öntet:

4 ek édes datolyalé

2 ek citromlé

¼ tk só

1 db édes paradicsom

 

  1. Az öntet hozzávalóit turmixoljuk simára és keverjük össze a felaprított zöldségekkel.
  2. Apróra vágott petrezselyem levéllel tálalhatjuk.

 

 

Petrezselymes új burgonya

 

1 kg burgonya

1 kis csokor petrezselyem

1 tk extraszűz olívaolaj (Athene görög selymes, lágy ízű olaj, Sparban kapható)

 

  1. A megtisztított burgonyát feldaraboljuk, picit megsózzuk, tepsibe tesszük és kevés víz hozzáadásával a fólia alatt puhára pároljuk.
  2. Az apróra vágott petrezselymet 1 tk olívaolajjal, sóval összekeverjük és hozzáadjuk a főtt burgonyához.

 

 

Csőben sült karfiol

 

1 kg karfiol

½ pohár mandula

½ pohár kesudió

1 tk só

5 dl víz

3 ek kukoricakeményítő

1 cikk fokhagyma

 

  1. A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és egyenletesen lerakjuk egy magas falú tepsiben.
  2. A mandulát, a kesudiót a sóval, 1 dl vízzel simára turmixoljuk, és hozzáadunk fokozatosan még 1 dl vizet.
  3. Turmixolás közben szórjuk a turmixgépbe a 3 ek keményítőt és még 3 dl vizet.
  4. Ezt a híg tejet öntsük a karfiolra. Szórjuk meg a tetejét szezámmaggal és előmelegített sütőben letakarás nélkül süssük szép pirosra. Mivel nem pároltuk meg előzőleg a karfiolt, sütés után enyhén roppanós marad. A keményítő besűríti a tejet sütés közben.
  5. Petrezselymes burgonyával és salátával tálalhatjuk.

 

 

Fokhagymás uborkasaláta

 

40+10 dkg uborka

2 ek víz

3 ek kesudió

1-2 cikk fokhagyma

pici só

1-2 tk vágott kapor

1 ek citromlé

½ paradicsom

 

  1. Az uborkát vékonyra gyaluljuk le.
  2. A kesudiót 10 dkg uborkával, 2 ek vízzel, sóval, ½ paradicsommal simára turmixoljuk.
  3. Amikor sima az öntet, tegyünk bele 1-2 cikk fokhagymát, és citromlevet.
  4. Öntsük rá a gyalult uborkára és keverjük hozzá az összeaprított kaprot.
  5. Egy kicsit hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek.

 

 

Kolbászkrém (élő étel)

 

2 dl napraforgó

2 dl víz

1 tk só

½ tk egész kömény

½ tk majoranna

1 szelet piros húsú paprika

 

  1. A napraforgót éjszakára áztassuk be annyi vízbe, hogy ellepje. Reggel öntsük le az áztató vizet és mossuk le.
  2. A fenti összetevőket turmixoljuk simára.

 

3 ek hidegen sajtolt lenmagolaj

2 ek sörélesztőpehely

1 ek pirospaprika

3 cikk fokhagyma

6 cm gabonakolbász

2 csipet barnacukor

 

  1. A zúzott fokhagymát keverjük bele az olajba, a sörélesztőpehellyel és a paprikával együtt.
  2. Tegyük bele a turmixgépbe a fűszeres olajat, gabonakolbászt és a 2 csipet barnacukrot, és turmixoljuk össze a napraforgóval.
  3. Paradicsommal és paprikával tálalhatjuk.

 

 

Pecsenye íz

 

2 dl extra szűz olívaolaj (ATHENE görög olívaolaj selymes-lágy ízű SPARban kapható)

8 ek sörélesztőpehely

4 cikk fokhagyma

½ tk só

 

  1. A zúzott fokhagymát, a sót, sörélesztőpelyhet keverjük össze az olajjal.
  2. Pirítóskenyérrel, paprikával, paradicsommal tálalhatjuk.

 

 

Kesutejszínes gomba (glutén-,laktóz-és csucsormentes )

 

60 dkg gomba

20 dkg vöröshagyma

1 dl kesutejföl (2 evőkanál kesudió+ 1 dl víz )

1 evőkanál kukorica keményítő

1 csipet kakukkfű

 

  1. A vöröshagymát kevés vízen megpároljuk, és miután egy kicsit hült botmixszerrel pépesítjük.
  2. A gombát a hagymával megpároljuk, és megsózzuk.
  3. A kesudiót kávédarálón ledaráljuk, és a kuoricakeményítővel kb. 1 dl vízzel tejszínt turmixolnk. A gombához adjuk és felfőzzük, és 1 csipet kakukkfűvel ízesítjük.

 

 

Poharas mákos kukorica sütemény

 

2 pohár mák

2 pohár mandula

2 pohár kukorica liszt

2 pohár mazsola

2+2 pohár szójatej ( Alpro natural ) vagy víz

2 citrom reszelt héja

¼ teáskanál só

2  teáskanál szódabikarbóna

4 evőkanál lenmag

2 cm vanília rúd

 

  1. Mindegyik olajos magot lisztté daráljuk és összekeverjük a liszttel, és szódabikarbónával.
  2. A mazsolát a vaníliával, 2 pohár tejjel, sóval lekvárrá turmixoljuk.
  3. A szárazanyagokat összekeverjük a vizes anyagokkal, és a reszelt citromhéjjal.
  4. Olajozott kukoricaliszttel meghintett tepsibe öntjük és 180 C-on kb. 45 perc alatt megsütjük. A sütőből kivesszük és letakarjuk konyharuhával.

 

 

Kukoricás sárgarépa saláta

 

40 dkg sárgarépa

40 dkg mirelitte kukorica

  5 dkg lilahagyma

 

Öntet: 

1 pohár kesudió (10 dkg)

1 pohár víz (2 dl)

1,5 ek citromlé

0,5 tk só

 

Díszítéshez:   

1 db paradicsom és petrezselyemágacskák

 

  1. A megtisztított sárgarépát aprólyukú reszelőn lereszeljük és a lilahagymát kis kockákra vágjuk.
  2. Öntet készítése: a kesudiót a víz felével, sóval krémesre turmixoljuk, majd hozzáadjuk a maradék vizet. és a citromlevet is.
  3. Tálalás: egy ovális tányér egyik felébe halmozzuk a sárgarépát, meglocsoljuk a tejszínnel és lilahagymát szórunk a tetejére. A petrezselyemágacskák a közepébe szúrjuk, a kukoricát pedig paradicsomszeletekkel díszítjük. .
  4. A tetejére 1 ek szezámpecsenyét szórunk.

 

 

Szezámpecsenye

 

10 dkg szezámmag v. mandula

 1 dkg fokhagyma (4-5 cikk)

 1 tk Himalaya fűszersó

 4 ek sörélesztőpehely

 2 ek hidegen sajtolt  oliva olaj (Athene)

 

  1. A szezámmagot vagy mandulát kávédarálón megdaráljuk
  2. A zúzott fokhagymát az olajjal és a sörélesztőpehellyel, valamint a sóval összekeverjük.
  3. A fűszereket a szezámpehellyel a villa segítségével egyenletesen eldolgozzuk.

 

 

Zöldborsóleves

 

60 dkg zöldborsó

30 dkg sárgarépa

10 dkg fehérrépa

10 dkg vöröshagyma (1 db)

4 g fokhagyma (1-2 cikk)

1 ek olivaolaj

2 tk pirospaprika

3 ek petrezyelyemzöld

 

Galuska:  

10 dkg zabliszt   

 1 dl víz

½ ek. lenmagliszt

 

  1. Az apró darabokra vágott sárgarépát és fehérrépát kevés vízen az egészben hagyott 1 fej vöröshagymával és a fokhagymával megpároljuk.
  2. Amikor félig megpuhult hozzátesszük a zöldborsót és tovább pároljuk, amikor majdnem kész, akkor sózzuk meg.
  3. Fölengedjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyival ellepje a zöldségeket. Amikor felforrt, beletesszük az összevágott petrezselymet, az olajjal elkevert pirospaprikát és felforraljuk.
  4. A galuska összetevőit összekeverjük és forrásban lévő sós vízbe beleszaggatjuk. Nagyon hamar megfő. A galuskát leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és csak tálalás előtt keverjük bele a levesbe, hogy el ne ázzon. A főzőléből kb. 2 dl adjunk hozzá a leveshez, egy picit „sűrít” rajta.

 

 

Zöldborsóleves (gluténmentes)

 

Ugyanaz, mint a fenti, csak kukoricagaluskát teszünk bele.

 

 

Kukorica galuska

 

1 pohár kukoricaliszt

1 ek darált lenmag

annyi víz, hogy kemény masszát kapjunk, de olyat, ami összeragad

 

  1. A fenti 3 összetevőt összekeverjük és forrásban lévő sós vízbe beleszaggatjuk. Hamar megfő. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és tálalás előtt tesszük a levesbe.
  2. A főzőléből kb. 2 dl-t a leveshez adunk, hogy picit sűrítsük, enyhén krémesítsük.

 

 

Zöldborsóleves  (csucsormentes)

 

Úgy készül, mint a hagyományos borsóleves, csak a tetejére nem teszünk pirospaprikát.

 

 

Fincsi pogácsa

 

25 dkg teljes őrlésű liszt

25 dkg finom liszt

0,5 dl napraforgómag

 1 dl mandula

2,5 dkg élesztő

 1 tk só

és annyi víz, hogy rugalmas tésztát kapjunk

 

A tetejére:

2 ek napraforgómag , 2 ek szezámmag, 2 ek lenmag, ½ tk egész kömény

 

Fűszeres olaj:

½ tk fokhagymasó

½ tk sörélesztőpehely

1 ek hidegen sajtolt oliva olaj

2 ek víz

 

  1. Az olajosmagokat külön-külön kávédarálón megőröljük és egy mély tálban összekeverjük a lisztekkel. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót  és annyi vizet, hogy se túl kemény, se túl lágy tésztát kapjunk. Letakarva kb. ¾ órán át kelesztjük, majd újradagasztjuk. Ezt még 1-szer, vagy 2-szer megismételjük.
  2. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, meggyúrjuk, kinyújtjuk kb. 2,5 cm vastagságúra, a tetejét becsíkozzuk egy éles késsel, megkenjük vízzel, vagy növényi tejjel és a tetejére rászórjuk a magkeveréket. Ezt egy picit bele is nyomkodjuk.
  3. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meleg helyen kb. 15-20 percig kelesztjük,és előmelegített sütőben 180 C-on kb.15-20 perc alatt megsütjük.

 

 

Rántott tök vagy karalábé

 

¼ pohár kesudió

¼ pohár mandula

1 ½ kukoricakeményítő

fél tk só

2 ½  dl víz

fél cikk fokhagyma

kisebb tök

 

  1. A zsenge tököt ujjnyi vastagságúra felkarikázzuk, a karalábét kicsit vékonyabbra.
  2. A kesudióból és a mandulából keményítővel, sóval, minden hozzávalóval tejfölt turmixolunk. Ebből a tejfölből egy nagyon keveset a teflon tepsi aljába egy keveset öntünk.
  3. A teflontepsibe egymás mellé szorosan elhelyezzük a tökkarikákat vagy a karalábét.
  4. A tetejére öntjük a maradék tejfölt és egyenletesen eloszlatjuk a tetején.
  5. Megszórjuk zsemlemorzsával és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
  6. Miután kivettük a sütőből, nagyon vékonyan olívaolajjal megkenhetjük a tetejét.
  7. Rizzsel vagy burgonya körettel tálaljuk.
  8. Ha túlsózzuk a tejfölt, akkor levet enged a tök, és nem tud jól megsülni.

 

 

Zöldborsófőzelék

 

Hozzávalók:

1 kg zsenge, édes borsó

1 ek vágott petrezselyem

 

A habaráshoz:

fél csésze héjatlan mandula vagy kesudió

4-5 ek finomliszt vagy zabliszt

1 csésze víz

negyed tk só

1 ek méz

 

Elkészítése:

  1. A zöldborsót só nélkül tegyük fel főni, és miután megpuhult, akkor sózzuk meg. Kb. 1,5 tk só kell bele, ha 1 liter vízben főzzük.
  2. A habarást mixeljük finomra és elegyítsük a borsóval. Miután felforrt, tegyük bele a petrezselymet  a mézet és zárjuk el alatta a gázt.

 

 

Vegán burgonya

 

Hozzávalók:

2,5-3 dkg burgonya nyersen nagyon vékony karikákra vágva

10 dkg vöröshagyma

2 tk vegamix

4 ek olaj

5 tk só kb.

1 szál gabonakolbász = kb. 40 dkg

Öntet:

1,5 cs kesudió

Fél tk só

2 cikk fokhagyma

2 csipet őrölt kömény

1 csipet majoranna

1,5 cs víz

 

Elkészítés:

  1. Egy mély tálban keverjük össze a szeletelt hagymát, burgonyát, olajat, vegamixet, sót.
  2. Olajozott tepsibe tegyük bele a krumpli felét, morzsoljuk rá a kolbászt. Öntsük rá az öntet felét . Takarjuk be a maradék krumplival, majd jöhet az öntet.
  3. Alufóliával kitakarva 35-40 percig süssük. Majd a fóliát levéve pirosra sütjük.

 

 

Mandulatejes kifli

 

Hozzávalók:

3 pohár barnaliszt

3 pohár finomliszt

1 pohár héjnélküli mandula

2,5 pohár víz

3 cm vaníliarúd

1 tk só

5 ek barnacukor

2 dkg élesztő

 

Elkészítése:

  1. Az 1 pohár mandulát 1 pohár vízzel, az 1 tk sóval 5 ek cukorral, 3 cm vaníliával krémesre turmixoljuk.
  2. A dagasztó tálba kimérjük a liszteket és összekeverjük. A közepébe lyukat fúrunk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleöntük a tejet. A turmixot a maradék vízzel kiöblítjük és a tésztához adjuk és bedagasztjuk. Meleg helyen 1 órát kelesztjük. Újradagasztjuk és letakarjuk. 1 órát kelesztjük, majd dagasztjuk kb. 5 percig. Kifliket formálunk, majd kelesztjük sütőpapírral bélelt tepsin. Pirosra sütjük.

 

 

Tökmag pástétom

 

Hozzávalók:

1 pohár tökmag

2 pohár mirelitte kukorica (kb. 30 dkg)

1,5 tk só

1 pohár víz

2 db újhagyma szára

 

Elkészítése:

  1. A tökmagot, a kukoricát a sóval és a vízzel krémesre turmixoljuk.
  2. Az újhagyma szárát 5 mm-es darabokra vágom és belekeverem a pástétomba

 

 

Gazpacho 1.

élő étel – spanyol nemzeti leves

Mindig hideg és mindig friss!

 

Hozzávalók:

20 dkg paradicsom (3 db)

10 dkg uborka megpucolva

2 dkg vöröshagyma

6 g fokhagyma (2-3 cikk)

¾ teáskanál só

5 dkg kaliforniai paprika

2 teáskanál citromlé

Fél szelet kenyér

2 dl víz

2-3 zellerlevél

1 evőkanál olivaolaj (extra szűz, hidegen sajtolt)

 

A fenti hozzávalókat turmixgéppel darabosra mixeljük, és végül hozzáadjuk az olajat. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, és frissen tálaljuk.