Használati utasítás:
Mosás:
A magokat tegyük az egyik lukacsos edénybe vagy szűrőbe és folyóvíz alatt alaposan mossuk le.
Áztatás:
A tisztára mosott magokat öntsük át az alsó, zárt aljú tálkába, majd engedjünk rá annyi vizet, hogy az bőven ellepje. Az áztatás addig tartson, amíg a magok szemmel láthatóan eg ne duzzadnak. (Kb. 1/2-1 nap)
Csíráztatás:
A megduzzadt szemeket helyezzük át az egyik lukacsos tálba és folyóvíz alatt öblítsük le. Öblítés után a maggal teli lukacsos edénykét tegyük a vízzel teli zártaljú edényre. Az öblítést naponta min. 2-3 alkalommal ismételjük meg, amely a nyákosodást előzi meg és a csírák fejlődéséhez biztosít vizet. A magoknak szükségük van arra, hogy enyhe párában legyenek.
A csomagban több lukacsos tálka is található, ezért többféle magot csíráztathatunk egyszerre.
Csíráztató tál elhelezése:
Világosban a csírák sötétebb zöld színűek lesznek, C-vitaminban és karotinban sokkal gazdagabbak, mint sötétben tartott társaik. Ügyeljünk arra, hogy a nap közvetlenül ne süsse a maggal teli tálat.
Ideális csíráztatási hőmérséklet:
17-25 °C
Csíráztatás időtartama:
3 naptól akár 1-2 hétig is tarthat. Bűzafű esetén 4-5 hét.
Csírák felhasználása:
Nyersen, sütve vagy főzve. Magostól vagy mag nélkül.
Csírák tárolása:
Nyersen hűtőben (akár 1-2 hétig is) vagy alacsony hőfokon (40-50 °C) történő szárítás után zárt dobozban.
A tál anyaga: Polisztirol