A basmati rizs egy hosszúszemű, illatos és zamatos rizskülönlegesség, őshazája a Himalája lábánál fekszik.
Hosszúszemű, nem ragacsos, gyorsan elkészül, kiváló alapja lehet minden rizs alapú ételnek. A fehér rizshez képest a glikémiás indexe alacsonyabb (~58), lassabban szívódik fel a szervezetben, kevésbé emeli meg a vércukorszintet.
Allergének a termékben:
nyomokban glutént és szezámot tartalmazhat
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia |
1439 kJ (344 kcal) |
Zsír |
0 g |
-amelyből telített zsírsavak |
0 g |
Szénhidrát |
78 g |
-amelyből cukrok |
0 g |
Fehérje |
6 g |
Só |
0 g |
Elkészítési javaslat:
2,5-szeres mennyiségű vízben főzzük 4-5 percig, majd lekapcsolás után tartsuk lefedve további 15 percig, amíg a rizs megpuhul és felszívja az összes vizet.
Tárolás:
száraz, hűvös helyen