
Gluténmentes almás-diós zabmuffin az őszi uzsonnakirály
Ha rohanós hétköznapon is szeretne melengető őszi ízeket varázsolni az asztalra, ez a puha almás-diós muffin ideális választás. A Dénes Natura zabpehelyliszt és az eritrit segít, hogy a desszert rostban gazdag és hozzáadott cukortól mentes maradjon.
A zabpehelyliszt magas béta-glükán-tartalma hozzájárulhat a normál koleszterinszint fenntartásához, míg az eritrit kalóriamentes édesítést nyújt.
Hozzávalók (12 darabhoz)
- 150 g Dénes Natura zabpehelyliszt
- 50 g finomra darált dió
- 2 közepes savanykás alma reszelve
- 80 g Dénes Natura eritrit
- 2 tojás (vagy vegán lenmag-tojás)
- 60 ml olvasztott kókuszolaj
- 1 tk foszfátmentes sütőpor
- ½ tk fahéj, csipet só
Elkészítés
- Melegítse elő a sütőt 180 °C-ra, béleljen ki egy 12-es muffinformát papírkapszlikkal.
- Keverje össze a száraz hozzávalókat: zabpehelyliszt, dió, eritrit, sütőpor, fahéj, só.
- A tojást verje habosra, adja hozzá az olvasztott kókuszolajat és a reszelt almát.
- Öntse a nedves keveréket a lisztes részhez, spatulával dolgozza homogénre.
- Töltse a masszát a formába, és 18-20 perc alatt süsse aranybarnára.
- Rácson hűtse, majd tálalja langyosan vagy hidegen.
Miért egészséges?
A zabpehelyliszt alacsony glikémiás terhelést ad, a dió omega-3-forrás, az eritrit pedig nem emeli a vércukorszintet. Így a muffin kiegyensúlyozott desszertként illeszthető be a tudatos étrendbe.
Variációk és tippek
Próbálja ki őszibarackkal, vagy keverjen a tésztába 20 g aszaltszilvát. A dió helyett mandulalisztet is adhat a plusz fehérje érdekében.
Gyakran ismételt kérdések
Mivel helyettesíthetem a tojást? 1 ek őrölt lenmag + 3 ek víz keverékével.
Kell-e meghámozni az almát? Nem, a héj extra rostot ad, csak mossa meg alaposan.
Milyen olajjal süssek, ha nincs kókuszolajom? Hidegen sajtolt repceolajjal is működik.